„Машини и системи с цифрово програмно управление”
Стартира Месецът на професиите в ПГ „Иван Хаджиенов”


За трета поредна година учениците на ПГ „Иван Хаджиенов“ ни заредиха с добро настроение и демонстрираха своите технически умения в представянето на специалността „Машини и системи с цифровопрограмно управление“.
В рамките на отбелязването на месеца на професиите в ПГ „Иван Хаджиенов” учениците от 8, 9 и 10 клас премериха сили в техническо състезание, разделени в три отбора - бели, зелени, червени. Журито от един преподавател и двама дванадесетокласници имаше нелеката задача да оцени отборите в различни технически задания.
Първата задача се състоя в това учениците да създадат спинъри - гайки, лепило, лагери, желание - необходими детайли за създаване на технически „играчки“.
В следващото изпитание учениците трябваше да приложат наученото от часовете – да разчетат чертеж на детайл и да го оразмерят.
Последното предизвикателство премина под формата на технически тест.
Номер едно, с най-голям брой точки, стана отборът на зелените, който направи 14 точки, следван от белите - 9, и червените – 6 точки. В същото време зрителската аудитория от съученици на участниците трябваше да реши загадки, свързани с различни физични явления, да се справи с математически и логически казуси.
Презентационен материал представи 10-те световни открития, направени от български учени и заяви пред публиката, че „И ний сме дали нещо на света“.
Специалността е една от най-търсените на пазара на труда в региона! Учениците, завършили „Машини и системи с цифровопрограмно управление“, са предпочитани кадри във всички машиностроителни предприятия. Това им дава самочувствие и увереност и ги мотивира да продължат своето образование в академичната общност.


Галерия към галерията     ГалерияКъм началото на страницата