„Запознайте се и програмирайте успеха“
в ПГ ”Иван Хаджиенов”


Европейската седмица на програмирането бе отбелязана на 12 октомври в Казанлък с инициативата „Запознайте се и програмирайте успеха” – съвместна изява на фондация „Работилница за граждански инициативи”, фирма SAP и Фондация „4.0”. Домакините на инициативата от ПГ ”Иван Хаджиенов” са сред избраните 15 училища, в които се акцентира на ИТ-уменията, STEM обучението /наука, технологии, инженерни науки, математика/ и кариерното ориентиране на учениците
Събитието се проведе от 27 до 30 септември в град Хисаря. Организатор на Конференцията е Център за развитие на човешките ресурси – Национална агенция по програма „Еразъм+“.
Класната стая се превърна в лаборатория, в която увлечените от програмирането младежи тестваха непозната компютърна игра. Писането на изпълним код, мисленето в няколко хора напред, развиването на логика и въображение са умения, полезни не само на бъдещите компютърни специалисти, а могат да гарантират успех на всеки в динамичното съвремие.
Гостуващите студенти от Фондация „4.0” споделиха вдъхновяващите си лични истории как се постигат мечтите, още на 20 години… Рецептата им - да отделяш от личното си време и енергия; да продължаваш, когато другите са се отказали; да мотивираш по-младите да търсят собствения си път…
„Компютърното програмиране не е само владеене на математически умения и технологични познания. Все по-ценни са и функционалната грамотност, позволяваща да се извлича съществената информация от всеки текст, и свободното владеене на английски език” – с това послание се обърна към учениците Моника Ковачка от развойния център на SAP Labs България – фирмата с филиали по целия свят, наложила се трайно в бизнесаи подкрепяща образователни проекти за иновации и дигитализиране.
В рамките на програмата „Знания за успех”, подкрепена от ФРГИ и SAP, ПГ”Иван Хаджиенов” изцяло поднови училищната си библиотека с компютърни конфигурации, обзавеждане и нови заглавия, както и организира единствения училищен Научен ТехноФест 2016 и 2017.